Är snaps och brännvin samma sak?

Det korta svaret: nästan.
Snaps, brännvin och akvavit hänger ihop, men det finns skillnader i både smak, kryddning och tradition.

Vad är brännvin?

Brännvin är ett samlingsnamn för sprit som är destillerad från spannmål eller potatis, och som oftast ligger mellan 30–40 % alkohol. Det inkluderar både okryddad sprit (som vodka) och kryddade sorter som snaps och akvavit. Ordet kommer från “bränna vin”, alltså att destillera.

Vad är snaps?

Snaps är egentligen ett litet glas sprit som är tillräckligt för att inmundigas vid ett tillfälle. Det dricks särskilt sill, kräftor och andra klassiska svenska rätter. Det handlar alltså mer om ett mått på spriten, och inte en specifik sort.

Men i folkmun menar vi ofta med "snaps" just kryddat brännvin. gärna med smaker som dill, kummin, fänkål, enbär eller malört. En snaps kan alltså vara både akvavit eller annan kryddad sprit.

Och vad är då akvavit?

Akvavit (eller aquavit) är en skyddad typ av snaps som måste innehålla kummin eller dill.

Skillnaden är alltså:

  • Snaps = hur vi dricker det (små glas till maten), oavsett exakt innehåll.

  • Akvavit = en särskild typ av kryddad snaps med kummin/dill som huvudingrediens.

  • Brännvin = samlingsnamn för all sprit av den här typen.

Exempel från vårt eget destilleri

Hos oss hittar du både klassisk akvavit och andra mer kreativa akvaviter. Årets Sillsup Havsbryn är en akvavit kryddad med bland annat kummin och dill, vilket gör den till en akvavit enligt definitionen. Men den friska pepparroten gör att det inte är vad man skulle kalla en klassisk akvavit, där ligger vår Fräkne Fanfar närmare till hands. Två stycken snaps, som båda är akvavit men med vitt skilda smakprofiler!

Föregående
Föregående

Vilken snaps till kräftor?