Varför snaps?

Varför dricker vi snaps egentligen? Svaret är både historiskt och socialt.

Snapsen har rötter från 1500-talet då man drack kryddat brännvin och framförallt akvavit som medicin. Idag är det ett sätt att rama in måltiden och skapa gemenskap. Det är en smakförstärkare, precis som vin till kött eller öl till pizza.

Snapsens höga alkoholhalt och kryddighet hjälper dessutom till att balansera kraftiga smaker, som sill, ost eller skaldjur.

Snapsen är en del av våra traditioner. Den samlar människor, får igång sången och sätter stämningen!

Snapsen har anor från 1500-talet, då kryddat brännvin och ofta akvavit, dracks som medicin. Det från “hälsokur” till nöje ganska snabbt. Man trodde att kummin, dill och andra kryddor kunde hjälpa mot magbesvär, dålig matsmältning och allmän livströtthet. Kanske gör det fortfarande det?

Men varför dricker vi snaps idag, när vi har både omeprazol och Spotify?

För att den gör något med stämningen. En väl kyld snaps före maten ramar in måltiden, höjer smakerna och får till och med den mest samtalströtta farbrodern att dra igång en visa han inte sjungit sedan 1993. Det är som ett startskott för gemenskap.

Precis som vin till kött eller öl till pizza, så har snapsen sin självklara plats, särskilt vid bord där sill, ost, kräftor eller andra smakrika klassiker trängs. Den höga alkoholhalten och kryddigheten fungerar som en smakbrygga: den lyfter, rundar av och håller ihop.

Och så finns det en annan viktig aspekt: traditionen.
Vi sjunger till snapsen. Vi skålar med blickar och små bugningar. Vi minns gamla tider, gamla vänner och kanske inte exakt hur kvällen slutade, men definitivt hur den började.

Så varför dricker vi snaps?
För att det är en liten flaska med mycket historia, mycket smak och många skratt.

Föregående
Föregående

Vilken gin är bäst?

Nästa
Nästa

Vilken snaps till midsommar?